Despre muzeu

MuViCC este un proiect inițiat și dezvoltat de Asociația CulturEst .

În septembrie 2013, CulturEst a primit de la  Primăriei  Municipiului Botoșani un sediu, o hală industrială a fostului CET, și printr-un parteneriat a acceptat să suporte financiar dezvoltarea acestui proiect.

Alți parteneri asociați unor proiecte specifice în 2014: Muzeul Literaturii Române Iași, Inspectoratul de învățământ județean Botoșani, Direcția de Cultură Botoșani, Asociația B-Right Media Botoșani,Muzeul de istorie Botoșani, Universitatea de Arhitectură și Urbanism  „Ion Mincu” București.

Este un muzeu unic în România, având la bază o viziune nouă, folosind elemente memoriale ce nu au încărcătură ideologică.

MuViCC va dezvolta activități de conservare, cercetare și expunere a patrimoniului, precum activități educaționale, pedagogice, turistice sau de petrecere a timpului liber, cu scopul de-a face cunoscută la toate nivelele sociale perioada comunismului (1945-1989).

MuViCC, în această perioadă, pregătește amenajarea sediul, care va fi construit prin conversia arhitecturală a halei fostului CET Botoșani, și organizează activități de colectare de obiecte muzeale.

În urma unui concursul, organizat în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București, a fost stabilită forma muzeului.

În perioada iunie-septembrie 2014, s-a desfășurat o campanie de colectarea de obiecte muzeale la care au participat elevi-voluntari de la liceele din Botoșani. În noiembrie 2014, împreună cu Muzeul de istorie din Botoșani, a  organizat „Prima expoziție MuViCC”, cu obiectele colectate și cu cele ale expoziție „Copilăria părinților noștri”,aparținând  Muzeul Literaturii Române din Iași,donate cu această ocazie MuViCC.

În anul 2015, MuViCC va face un studiu de fezabilitate pentru proiectul de finanțare a sediului, va organiza primele activități de construire propriu-zisă la hala fostului CET, va inția un concurs internațional pentru stabilirea formelor expozitiilor tematice găzduite de sediul muzelui,va începe construirea unui muzeu virtual după conceptul MuViCC, va desfășura activități de colectare de obiecte  cu elevi-voluntari, în parteneriat cu instituții publice, va iniția o campanie de colectare la nivel național cu ajutorul site-ului.